Kapcsolat

MEZEI Szőlőbirtok és Pincészet Kft.
3423 Tibolddaróc, Széchenyi út 14.
Cégjegyzékszám: 03-09-101214
Adószám: 10716490-2-03

Tel: +36-49/337-035
Fax: +36-1/700-2736
E-mail: info@mezeipince.hu

Budapesti Képviselet:
Érsek Ferenc
Tel.: +36-30/529-2571

Kelet-Magyarországi Képviselet:
Feketéné Mohácsi Éva
Tel.: +36-30/638-4306

Közép-Magyarországi Képviselet:
Tóthné Dicsa Zita
Tel.: +36-30/427-9420

Pincészet nyitvatartása:

Hétfő: 8.00 - 16.00
Kedd: 8.00 - 16.00
Szerda: 8.00 - 16.00
Csütörtök: 8.00 - 16.00
Péntek: 8.00 - 16.00
Szombat: 8.00 - 13.00
Vasárnap: Zárva

Unokáink is olvasni fogják- Mezei Mihály

2013.07.24.

Unokáink is olvasni fogják- Mezei Mihály

Az alföldi homoki borok készítéséről váltott 22 évvel ezelőtt a bükkaljai borokra. Akkorra már komoly szakmai tapasztalatokat halmozott fel a pezsgőgyártásban, amely ital nagyon jó minőségű alapanyagot, vagyis kiváló bort igényel.

Tibolddaróc 

Az alföldi homoki borok készítéséről váltott 22 évvel ezelőtt a bükkaljai borokra. Akkorra már komoly szakmai tapasztalatokat halmozott fel a pezsgőgyártásban, amely ital nagyon jó minőségű alapanyagot, vagyis kiváló bort igényel. Véleménye szerint hazánkban a bükki borvidék az egyik legalkalmasabb terület a pezsgő alapanyagának előállításához, ezért tervei megvalósításhoz Tibolddarócon vásárolt szőlőterületet. Ma a község legnagyobb foglalkoztatója a Mezei Szőlőbirtok és Pincészet Kft. Közelmúltban átadott pezsgőüzeme nem csak a településen jelent új színfoltot, hanem megalapozza a térségben egy új típusú minőségi termék gyártását is, mert idáig a bükki borvidéken senki nem palackozott pezsgőt.

A borász szakma minden lépcsőfokát bejárta az 1947. július 18.-án Izsákon született Mezei Mihály. Kecskeméten érettségizett, majd a Kertészeti Főiskolán szőlőtermesztésből szerzett diplomát, amely szakmát a Kertészeti Egyetem borász szakán tökéletesítette. Szüleinek évtizedeken át Izsákon volt 6 hektáros szőlőterülete, de mire gyermekük befejezte az iskolákat, az erőszakos téeszesítés megtörtént, vagyis az állam elvette a magántulajdont. Így szőlészként az állami gazdaságban talált munkát, majd 1968-tól a borász szakmát is tudta érvényesíteni az Izsáki Állami Gazdaság borászatában. Végzettsége és szakmai tudása révén hamar kinevezték művezetőnek, majd üzemvezetőnek, az 1992-es privatizáció előtti utolsó hat évben pedig igazgatóként dolgozott. Létrehozott egy részvénytársaságot, mert a jól működő nagyüzemet szerette volna a helybeli emberek tulajdonába juttatni, de az akkor már működő karvalytőke közbeszólt, nagypénzű emberek megvették a borászatot. Őt először eltávolították a cégtől, majd szerették volna szakmai tudását és kapcsolatait hasznosítani, amit az előzmények miatt nem vállalt. A kiskőrösi pezsgőüzemben viszont örömmel alkalmazták.

Közben figyelte a borászattal kapcsolatos híreket, így jutott el 1991-ben Tibolddarócra, ahol megvásárolt két romos pincét, amit pályázati pénzből felújítottak. A felszámolás alá került termelőszövetkezetnek jelentős – már nem művelt – szőlőterületei voltak, amiből 30 hektárt megvásárolt és helyreállított, termővé tett. Így indult a bükkaljai borászati vállalkozása, ami mára a legnagyobb helyi foglalkoztatóvá nőtte ki magát. A művelt 100 hektáron 25 ember főállásban, 25 pedig idénymunkában dolgozik. Az első lépcsőben megvásárolt két pincét helyreállították, amelyek fontos elemei a minőségi bor előállításának. Mezei úr elárulja, hogy a tufába vájt pincék télen-nyáron azonos, 8-10 Celsius fokos hőmérsékletet biztosítanak, ami a tárolásnál ideális.

Az építkezés időszaka után jöhetett a megmérettetés, a Mezei Pincészet borai a bükkaljai borversenyeken többször értek el Champion, illetve aranyérmes minősítést. 2012-ben a Cabernet sauvignon  nyerte el a szakmai zsűri tetszését.

A pezsgőgyártásban szerzett ismeretei és a piacon tapasztalható hézagok viszont arra sarkallták, hogy építsen egy pezsgőgyártó üzemet. A tervek elkészültek, ám egy helybeli megtámadta az építőhatóság határozatát, így csak két év késéssel indulhatott a beruházás. 2013. október 25-én végül felavatták az 1500 hektoliter gyártókapacitású új üzemet, ahol egy óra alatt 1500 palackot tudnak megtölteni. Tankerjesztéssel állítják elő a pezsgőt, így a technológiának köszönhetően a mustból 9 hónap alatt készül el a termék, amit egy hónapig még palackban tartanak, mielőtt a fogyasztókhoz kerül. Az első Mezei pezsgők jól fogynak, és a visszajelzések is jók. Az ügyvezető tervei szerint az új termékkel a térség fogyasztóit vették célba. A skálán ott van a gyöngyöző bor és a habzóbor is, amelyek szintén beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Ezekbe a palackokba fehér borok esetében Leányka, Olaszrizling és Muskotály, míg a vörös boroknál a Cabernet sauvignon és a Pinot noir kerül.

A gyümölcsízű minőségi borok sem kerültek háttérbe, hiszen a borvidéken termő szőlőkből kurrens tájjellegű termékek állíthatók elő. A 12 ezer hektoliteres tárolókapacitásból 2 ezer liter bor tölgyfa hordókban érlelődik. A Leányka, Olaszrizling, Szürkebarát, Muscat ottonel, Chardonnay, Pinot noir, és a többi megtermelt szőlőfajta visszaadja a termőtalaj sajátosságai és érvénysül a karakteres ízvilág.

Mezei Mihály hetente több alkalommal meglátogatja tibolddaróci üzemét, ami napi 7-8 óra autózást jelent. Izsáktól nem akar elszakadni, ahol 5 hektár szőlőt művel, aminek termését felvásárlóknak értékesíti. Van 30 hektárszántóföldje is, amelyen búzát, kukoricát és napraforgót termel. Gyermekei közül Zoltán elvégezte a mezőgazdasági főiskolát, majd a borász szakot is, de még nem kapcsolódott be a családi borászatba. Lánya, Beáta jelenleg gyermekneveléssel tölti az idejét. Mindkét helyen született unoka, a nagyszülők nagy örömére. 

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.) 

vissza

Hozzászólások